Bijbelstudie Prediker dag 9

Hieronder vind je de volledige tekst van de Bijbelstudie Prediker dag 9. Als je deze tekst wilt printen, kun je het volgende bestand downloaden: Bijbelstudie Prediker dag 09.

Prediker dag 09

dag 9: wijsheid en dwaasheid vergelijken

Laten we beginnen met gebed.

Lees langzaam Prediker 2 vers 12 t/m 17.

Markeer de verzen eventueel met eerdergenoemde kleuren. (Ik gebruikte vooral veel blauw, bruin/grijs en paars.)

Er was een periode dat mijn bediening ongeveer 40.000 volgers op Facebook had. Toen, in een paar maanden, schoot dit omhoog tot zo’n 140.000 volgers en ik was ontroerd. Vervolgens veranderde Facebook het algoritme waardoor veel bedrijfs- en bedieningspagina’s verborgen werden op de tijdlijn van volgers. Ik was woest en zocht op Google hoe ik dit kon herstellen. Maar ik ontdekte dat er geen manier was om te veranderen wat Facebook automatisch deed. Plotseling was het aantal van 140.000 zonder betekenis. Wat maakte het uit dat ik 140.000 volgers had, terwijl maar 500 volgers mijn berichten konden zien? Wat moest ik met mijn werk – dat ik met grote zorg had gedaan om het tot zegen te laten zijn van mijn volgers – als  ze het niet zagen? Maandenlang ergerde ik me hieraan, totdat ik een groot ‘kom-tot-Jezus’ moment had waar ik het moest laten gaan en het moest toevertrouwen in Gods handen.

In vers 12 zien we een wending bij Salomo. Nu overweegt hij de vergelijking tussen wijsheid en dwaasheid.

Van welke besluit hij dat het beter is volgens vers 13?

 

Welk lot wacht zowel wijsheid en dwaasheid volgens vers 14?

 

De dood is onvermijdelijk en universeel. Het maakt niet uit hoe wijs of dwaas, hoe rijk of hardwerkend je bent. Uit statistieken blijkt dat één op één sterft.

Zoek Psalm 49 vers 10 op. Wat zegt dit vers over de dood van wijzen en dwazen?

 

Wat stoort Salomo over hetzelfde lot dat hen treft, volgens Prediker 2 vers 16?

 

Herinnering en roem is ook een luchtspiegeling. Internet maakt het voor een berooid jong meisje mogelijk om in haar slaapkamer een lied te zingen, dit op te nemen en beroemd te worden. Het is de droom van velen om te gaan vodden naar rijkdom. Maar als hun 15 minuten van roem voorbij zijn, vallen ze in een diepe depressie omdat ze zijn vergeten en vervangen door een nieuw meisje dat het helemaal is.

Er zijn op internet in overvloed selfies te vinden van kinderen die poseren en een foto van zichzelf maken alsof ze modellen zijn. Ze hopen op aandacht van mensen die hen vertellen dat ze mooi zijn. Ze vinden hun identiteit in gezien worden.

Ons zorgen maken over wat anderen zich over ons herinneren, is een valstrik. Als we zijn afgewezen en vergeten, of aan de kant zijn gezet vanwege een promotie of nieuwe vriend, dan realiseren we ons dat we een behoeftig beest aan het voeden zijn dat nooit vol is.

We eren onze doden met grafstenen van marmer of graniet, in de hoop dat hun namen niet slijten door weer en wind. We willen niet vergeten worden. Maar na een generatie of twee zijn de meesten van ons vergeten. Zelfs in Egypte, waar grote piramides weren gebouwd als graf om de farao’s te herinneren, kunnen weinigen zich de namen van die farao’s herinneren.

Wat concludeert Salomo in vers 17?

 

Salomo bevindt zich op een ander dood spoor. Hij haat het leven. Laten we – voordat we nu allemaal vallen in een diepe put van depressie, omdat we ons de nutteloosheid van het leven realiseren – niet vergeten dat Salomo het leven zonder God beoordeelt.

Hoe moeten we de dood en/of arbeid bekijken op basis van de volgende verzen?

1 Korinthe 15 vers 55 t/m 58:

 

Filippenzen 2 vers 12 t/m 16:

 

Galaten 6 vers 6 t/m 10:

 

Galaten 6 vers 9 is mijn lijftekst. Het is een vers dat me op de been hield toen het leek alsof mijn arbeid en werk voor de Heere tevergeefs was. Het hield me op de been toen het erop leek dat de geestelijke opvoeding van mijn kinderen geen vruchten afwierp. Het zorgde ervoor dat ik het goede bleef doen richting mijn man, te midden van droge perioden in ons huwelijk.

reflectievraag Prediker dag 9, Bijbelstudie Good Morning Girls

Lieve lezers, geef niet op. Wees ervan verzekerd dat je werk voor de Heere niet tevergeefs is. Ga door!

Schrijf een gebed uit dat je naar aanleiding van de studie van vandaag richting God wilt uitspreken.