De prijs van lekker eten
Ik ben gezegend met een man die van lekker eten houdt én het zelf kan maken! Het is genieten, maar het heeft ook een prijs…
Sinds de geboorte van zoonlief hebben we op zondag een nieuwe traditie. We eten de warme maaltijd niet ’s middags, maar ’s avonds na terugkomst uit de kerk. Terwijl ik Boaz voed en naar bed breng, gaat manlief aan de slag in de keuken. Vol overgave stort hij zich op de optimale manier van vlees bereiden, de aardappels met rozemarijn en een lekkere groente. Elke keer is het genieten! Echt waar! Totdat ik de keuken zie…
Voor het bereiden van de maaltijd trekt J. letterlijk alles uit de kast. Het aanrecht is een slagveld, het kookstel is vrijwel één grote vetvlek en de gootsteen staat vol met alles wat nergens anders meer kon staan. Omdat we pas laat eten, heb ik daarna vaak geen zin meer om dat allemaal op te ruimen. De zondagavond is echt onze avond samen en die besteed ik liever niet teveel aan andere dingen.
Dat betekent dus dat er maandagmorgen nog een vaat wacht. En dat niet alleen, een schoonmaakbeurt is ook geen overbodige luxe. Maandag is daarom de dag waarop ik – meestal – de keuken schoonmaak.
Lekker eten, het heeft een prijs! Maar dat is het wat mij betreft meer dan waard!
Onze keuken bevat een aantal open planken en rekjes en ik vind dat er best wat tijd gaat zitten in het schoonhouden. Omdat het leven uit meer dan schoonmaken bestaat, heb ik een roostertje bedacht om die tijd enigszins te beperken en mijn keuken toch schoon te houden.
Zelf vind ik het soms handig om te horen hoe anderen hun huishouden doen en daarom deel ik – voor degenen die dat interessant vinden – mijn aanpak van de keuken.
- De deurtjes van de keukenkastjes en het aanrecht (met de dingen die erop staan) neem ik elke week af met een natte doek met allesreiniger.
- Het kookstel en de gootsteen maak ik elke week schoon met Jif. De andere dagen haal ik na het koken gewoon een natte doek over het kookstel en maak ik de wasbak schoon met wat afwasmiddel.
- De planken en rekjes (met de dingen die erop staan) maak ik eens per twee weken schoon met een natte doek met allesreiniger.
- Het rooster van de afzuigkap maak ik eens per vier weken schoon met afwasmiddel.
- De dingen aan de rekjes die stoffig of vettig zijn – bijv. omdat ze weinig zijn gebruikt – was ik af met afwasmiddel. Dit bekijk ik zo af en toe, maar zonder regelmaat.
Bovenstaande taken heb ik zo ingedeeld dat ik de ene week niet zoveel werk heb en de andere week iets meer tijd voor de keuken uit moet trekken. De ene week doe ik alleen de wekelijkse dingen en de andere week pak ik er de tweewekelijkse taken bij (en de vierwekelijkse taak).
En dan die vaatdoek, het schijnt een bron van bacteriën te zijn dus die verwissel ik elke dag. ’s Avonds na de vaat pak ik een schoon exemplaar, die gebruikt wordt tot de volgende avond. De vieze vaatdoek gooi ik niet gelijk in de was, maar hang ik op een ander plekje in de keuken. Die gebruik ik als er bijvoorbeeld iets op de grond is geknoeid. Zo blijft de vaatdoek op het aanrecht wat schoner. Na twee dagen is het – wat mij betreft – hoog tijd om de vaatdoek echt in de was te doen.
Voor mij werkt het bovenstaande ideaal. Hoe doen jullie dat?
Hebben jullie ook een roostertje of vaste volgorde?
Ha Annelies, fantastisch om te lezen! ik heb alle vormen van roosters gehad en gebruik er nu geen. soms dwing ik mezelf in een rooster omdat er dan tenminste wat gebeurd. jij gebruikt het om jezelf te beperken. erg grappig.
Nu maak ik schoon wanneer er iets vies is. en soms schrijf ik dat even op voor een moment dat ik denk ‘niets te doen’ te hebben. 🙂
good luck, ziet er in elk geval prachtig uit. tip is de site 365dagen, elke dag een kastje.. als je daarop googled, vind je vast erg leuk!
groetjes Mineke
Leuk om te lezen! Ik doe elke week mijn koelkast en neem dan eigenlijk standaard de gehele buitenzijde van de keuken af. De binnenkant opruimen doe ik maar heel af en toe, probeer het gewoon heel netjes te houden :-). Mijn inductieplaat doe ik bijna wel elke dag. En de roosters van de afzuigkap echt af en toe, dan laat ik ze weken in een lekker sopje. Leuke indeling heb je, met die plankjes en rekjes!