Voorbereiden van je vakantie: tip 4
In mijn vorige blogs schreef ik over tip 1: vakantiebestemming geregeld, tip 2: belangrijke papieren compleet en tip 3: route uitgestippeld. Hier volgt tip 4 van 5 over het voorbereiden van je vakantie. Morgen volgt de laatste tip.
Tip 4: inpaklijst samengesteld
Ik houd van lijstjes. Ze geven me rust omdat ik er één keer goed over nadenk en verder alleen maar hoef af te strepen (of aanvullen als me iets te binnen schiet). Zeker met een vakantie maak ik dus lijstjes. Dat blijkt natuurlijk ook al uit de blogs over vakantietips. De inpaklijst bewaar ik zodat ik die er het volgende jaar weer bij kan pakken. Dan hoef ik niet opnieuw over alles na te denken, maar alleen aan te passen aan wat dat jaar qua bestemming en leeftijd van de kinderen van toepassing is. Waar let je op bij het samenstellen van je inpaklijst?
Wat neem je mee?
Op internet zwerven heel veel voorbeelden van inpaklijsten. En omdat je zo’n lijst waarschijnlijk toch weer aanpast naar jouw persoonlijke situatie, ga ik hier geen volledige inpaklijst geven. Maar denk in ieder geval na over de volgende dingen:
- Kampeerspullen (indien van toepassing): zoals tent, grondzeil, slaapmatjes, dekens, tafel, stoelen, kookstel, etc.
- Huishoudelijke spulletjes (indien van toepassing): zoals servies, bestek, pannen, thermoskan, waslijn, barbecue, etc.
- Kleding: bedenk in welk klimaat je zit en vergeet de zwemspullen en schoenen/slippers niet.
- Toiletspullen: denk naast de spullen voor dagelijkse verzorging ook aan zonnebrand/aftersun en een medicijntasje met pleisters, paracetamol, etc.
- Kinderspullen: zoals een buggy, kinderstoel, speelgoed, etc.
- Spullen om je tijd in te vullen: boeken, spelletjes, sportartikelen, etc.
- Boodschappen: voor onderweg en voor de eerste dag(en) daar, zodat je niet gelijk naar de winkel hoeft.
- Overige spullen: fototoestel, verrekijker, zaklamp en opladers niet te vergeten.
Wat moet je nog kopen?
Een inpaklijst is niet alleen handig om bij het inpakken simpelweg af te strepen (i.p.v. nadenken of je niet iets vergeet), maar ook om te inventariseren of je alles al in huis hebt. Daar hadden we twee jaar geleden niet goed over nagedacht. Onze oudste was uit het eerste autostoeltje gegroeid en op het laatste moment bestelde ik een vervolgstoel. Er waren echter onverwachts wat leveringsproblemen en daarom moest Boaz alsnog in het kleine autostoeltje mee op vakantie. Gelukkig bleven we dat jaar in Nederland en kon de goede autostoel afgeleverd worden op de camping, zodat hij de rest van de vakantie comfortabel en veilig mee kon in de auto.
Om iets dergelijks te voorkomen, maak ik tegenwoordig naast de inpaklijst ook een boodschappenlijst. Daarop noteer ik alles wat er nog ingekocht moet worden voor de vakantie. Gedurende de weken voordat we op vakantie gaan, sla ik de dingen in die op die lijst staan. En als het goed is, is de lijst compleet afgestreept op het moment dat ik ga inpakken. Daarom raad ik aan om niet op het laatste moment na te denken over wat je mee wilt nemen, maar rekening te houden met dingen die je nog moet inkopen en wellicht een wat langere levertijd hebben.
Gaat het passen?
Ik zie mezelf nog zitten. Tien jaar geleden ging ik voor zes weken naar Australië en de avond voor mijn vertrek bleek mijn koffer kleiner dan de stapel die ik mee wilde nemen. Op het laatste moment heb ik dus een aantal dingen thuis moeten laten die ik eigenlijk wel mee had willen nemen.
Als je een inpaklijst maakt, heb je een beetje een idee hoeveel je mee wilt gaan nemen. Het daadwerkelijke volume is natuurlijk niet bepaald, maar je weet wel of het veel of weinig is. Als je met de auto reist, kun je waarschijnlijk wel inschatten of het erin gaat passen. Past het niet, dan kun je een aanhangwagen of dakkoffer nemen. Wellicht kun je die van iemand lenen. Informeer daar op tijd naar. En bedenk dan trouwens ook of je nog een trekhaak moet plaatsen of dakdragers moet regelen.
Wat trouwens erg handig is om het volume te verkleinen, zijn vacuümzakken. Hierdoor wordt bijvoorbeeld je stapel kleding een stuk kleiner en houd je meer ruimte over voor andere dingen. Deze vacuümzakken (klik) zijn erg handig omdat je er ook geen stofzuiger voor nodig hebt.
Ik hoop dat deze tip je helpt bij het voorbereiden van je vakantie. Mocht je dingen missen die wel bij het samenstellen van de inpaklijst horen, dan waardeer ik het als je me die laat weten! Morgen volgt tip 5!