Voorbereiden van je vakantie: tip 3
In mijn vorige blogs schreef ik over tip 1: vakantiebestemming geregeld en tip 2: belangrijke papieren compleet. Hier volgt tip 3 van 5 over het voorbereiden van je vakantie. De komende dagen volgen de andere tips.
Tip 3: route uitgestippeld
Als je in de vakantie in Nederland blijft, is de reis waarschijnlijk niet zo’n issue. Maar als je verder weg gaat, kan de reis best een ding zijn. Het is tenslotte niet niks om een fors aantal uur in de auto te zitten. Denk van tevoren vast na over de dingen die ik hieronder noem. Hopelijk maakt het je reis wat meer ontspannen en/of aangenamer.
Aan de lezers die met het vliegtuig op vakantie gaan: dit blog is minder interessant voor jullie. Wel adviseer ik je om goed na te kijken wanneer je in moet checken en te bedenken hoe je vervoer naar en van het vliegveld regelt.
Hoe moet je rijden?
Het is handig om op een (digitale) kaart te kijken hoe de route loopt. Door welke grote plaatsen kom je? Welke snelwegen moet je nemen? Zijn er tolwegen bij en zo ja, hoeveel gaat dat kosten? Heb je een vignet nodig en waar kun je die kopen? Wat moet ik verplicht in mijn auto hebben? Zijn er andere bijzonderheden op de route waar je rekening mee moet houden?
Het is handig om voor dergelijke vragen eens op de site van de ANWB te kijken. Je kunt er bijvoorbeeld verkeersinformatie per land zien en checken wat je verplicht mee moet nemen.
Hoe lang ben je onderweg?
In verband met het bepalen van je vertrektijd is het handig om te kijken hoelang de reis duurt en vanaf hoe laat je bij de vakantiebestemming terecht kunt. Op routeplanners kun je zien hoeveel tijd er voor de route gerekend wordt. Maar bedenk daarnaast ook hoe vaak je pauze wilt nemen en hoelang die stops ongeveer duren. Een marge inbouwen voor files of ander oponthoud is ook geen verkeerd idee.
Laat ik onze route als voorbeeld nemen. Deze duurt volgens de navigatiesystemen zo’n 9 uur. Jesse moet nog om de 3 à 4 uur gevoed worden, dus dat zijn gelijk mooie stopmomenten. Ik verwacht dus wel dat we zeker 3 keer gaan stoppen. Als je tijdens een pauze gelijk iets eet en drinkt, ben je al snel een half uur verder. Onderweg zijn, is voor mij al vakantie, dus een paar minuten meer maakt mij ook echt niet uit. Ik reken in ieder geval op 2 uur aan pauzes. Dan zitten we al aan een reis van 11 uur, waarin tegenvallers niet zijn meegerekend. En daarom ga ik in ieder geval uit van een 12 uur durende reis. We kunnen vanaf 15.00 uur in onze gehuurde tent, dus vertrekken we thuis om 3.00 uur. Kunnen we toch nog een paar uur slaap van tevoren pakken. En mocht de reis langer dan 12 uur duren, dan komen we nog steeds op een niet vervelend tijdstip aan (tenzij de uitloop echt gigantisch gaat worden, maar dat hoop ik uiteraard niet…).
Reis je in één keer of ga je overnachten?
Als je reis lang is en je niet ’s nachts wilt rijden, kun je overwegen om onderweg te overnachten. Het is dan handig om vooraf een overnachtingsplek te boeken of er in ieder geval een paar paraat te hebben zodat je kunt kijken welke goed uitkomt. Denk er dan ook aan om een tas klaar te maken waar je makkelijk bij kunt en waarin je de spullen pakt die je tijdens de overnachting nodig hebt.
Misschien heb je een overnachting nooit overwogen omdat het voor je idee verlies van tijd is. Maar uit ervaring kan ik zeggen dat het een leuk begin van je vakantie is. Bovendien kun je gewoon een goede nacht maken. Toen ik nog met mijn ouders op vakantie ging, overnachtten we ook regelmatig tijdens de heenreis. We kwamen dan meestal halverwege de middag bij het overnachtingshotel aan en hadden nog even tijd om het plaatsje waar we waren te bekijken. De volgende ochtend gingen we na een uitgebreid ontbijt weer de auto in en kwamen dan ’s middags aan op onze vakantiebestemming. Ik vond het als tiener erg leuk, vooral omdat ik de kamer dan deelde met mijn zus en we de grootste lol hadden.
Waar kun je tanken?
Benzineprijzen verschillen sterk per land. Maar ook het aantal tankstations langs de weg varieert van land tot land. Zo valt het me in Frankrijk bijvoorbeeld elke keer weer op dat ze er niet om de paar kilometer zijn zoals in Nederland. Het is verstandig om in ieder geval niet je tank zo leeg mogelijk te rijden, maar op tijd te tanken. Zeker als het al bekend is dat brandstof schaars is in de landen die je doorkruist. En als je een elektrische auto hebt, is het goed om te kijken waar de oplaadpunten zijn.
Naast het bekijken van brandstofprijzen en oplaadpunten moet je ook bedenken hoe je het gaat betalen. Moet je bijvoorbeeld contant betalen of kun je alleen met creditcard afrekenen? Op de site van de ANWB kun je per land bekijken hoe het zit met brandstof en afrekenen. De moeite waard om even te checken.
Ik hoop dat deze tip je helpt bij het voorbereiden van je vakantie. Mocht je dingen missen die wel bij het uitstippelen van de route horen, dan waardeer ik het als je me die laat weten! Morgen volgt tip 4!