Kleur bekennen
Van kruipen en klimmen tot tellen en tekenen. Wat leert een kind de eerste jaren al veel. Vrijwel alles wat vanzelfsprekend lijkt, is ooit aangeleerd. Ik doe dat ook bij mijn eigen jongens. Tijdens het aankleden van de jongste, benoem ik kledingstukken en lichaamsdelen. Al wandelend vertel ik welke bloemen en dieren we tegenkomen. En als we langs het vliegveld rijden, praat ik met de oudste over koffers, bagagekarren en tankwagens. Of over verre landen en op vakantie gaan. Ik geniet ervan om hun spelenderwijs te leren hoe de wereld werkt.
Tegelijkertijd besef ik dat mijn verantwoordelijkheid verder gaat. Ik geloof in hun Schepper en voel me daarom geroepen om kleur te bekennen. Om hun te vertellen over de God Die hen vormde en met hen meegaat. Hen niet alleen wegwijs maken in het alledaagse leven, maar juist ook in de realiteit van wit en zwart. Van kwaad en goed. Van zonde en vergeving.
Kinderen vertellen over God vind ik mooi, maar ook lastig. De kinderbijbels staan vol met verhalen over dappere mannen, wijze vrouwen en geweldige wonderen. Maar de Bijbel kent ook gedeelten met verdriet, geweld en onrecht; met Jezus’ lijdensweg als dieptepunt. Ik moet kleur bekennen. De kern van het Evangelie kan ik niet omzeilen, omdat het te ingewikkeld zou zijn. Het beeld van baby Jezus in een kribbe brengt niemand van zijn stuk. Maar hoe breng ik de boodschap van Jezus’ lijden en sterven over aan de kleintjes?
De kinderbijbel vertelt over slapende discipelen, een bloedende Jezus en dobbelende soldaten. Ik lees het voor en de kinderen horen het aan met een ogenschijnlijke vanzelfsprekendheid: zo ging het nu eenmaal, zo staat het in de Bijbel. Natuurlijk zijn verhaallijnen en feiten belangrijk. Maar juist bij dit gedeelte heb ik veel liever dat kinderen de diepe boodschap erachter kennen. En daarom zocht ik naar een manier om kleur te bekennen en de betekenis van het Evangelie begrijpelijk te maken. Ik stuitte op het kleurenlied en gebruikte het thuis en op de kinderclub.
Wat betekent groen? God maakte heel de aarde.
Wat betekent zwart? De zonden in je hart.
Wat betekent rood? Dat is het bloed van Jezus.
En waar je ook mee zit, Zijn bloed wast alles wit.
En geel is dat Jezus wil wonen in jou.
Hij brengt je in de hemel, en dat betekent blauw.
God houdt van jou!
Het is heerlijk om kinderen dit lied uit volle borst te horen zingen. Maar vooral het interactief nadenken over de kleuren was ontroerend. Zo vanzelfsprekend als een bloedende Jezus aan het kruis, zo vanzelfsprekend is voor hen ook de betekenis dat Hij ons zwarte hart weer wit wil maken.
Ik moet kleur bekennen en worden als een kind. Rood over zwart resulteert tijdens het knutselen van mijn kind niet in wit, maar daar hoor ik hem niet over. Hij tekent een zon, zingt over geel en gelooft dat God van hem houdt. Ik mág kleur bekennen en deze zes aan hem leren. Dat grijs komt later wel.
Dit blog is oorspronkelijk geschreven voor Sestra.
Mooi, ik zal het lied eens opzoeken op YouTube!