Bullet journal: mijn ideale jaarplanner
De overgang van het oude naar het nieuwe jaar is voor mij een soort magische grens. Alsof ik met een schone lei begin, nieuwe kansen krijg, een frisse start heb. In principe kun je op elk willekeurig moment in het jaar beslissen om ‘opnieuw’ te beginnen, maar voor mij voelt 1 januari toch echt als een mooi startpunt. Onder andere vanwege mijn ideale jaarplanner.
Dat ik het begin van het nieuwe jaar op deze manier ervaar, komt waarschijnlijk door een paar dingen. Allereerst denk ik bijna automatisch na over de dingen die ik in het nieuwe jaar wil proberen, (anders) doen of bereiken, de zogeheten goede voornemens. En verder startte ik het nieuwe jaar – op de laatste jaren na – met een nieuwe agenda, letterlijk een schone ‘lei’. Dat laatste is met het gebruik van een digitale agenda wat veranderd, maar het ‘magische-grens-gevoel’ blijft. En dat komt zeker ook door het gebruik van mijn ideale jaarplanner. Herkenbaar?
Mensen die mij wat beter kennen – of langer volgen – weten dat ik het fijn vind om te werken met lijstjes e.d. Ik kan niet zo goed tegen rommel en houd ervan als dingen overzichtelijk georganiseerd zijn. Eerder schreef ik een blog over de kalender-map, een methode om rondslingerende papieren te voorkomen. Hebben jullie al ontdekt hoe fijn dit werkt?
Voor de dagelijkse planning en organisatie heb ik gezocht naar een handige manier die overzicht geeft en voor mij goed werkt. En die heb ik gevonden in de vorm van een bullet journal! Je denkt misschien: wat is dat? Ik zal het uitleggen, want ik heb dit heel 2016 gebruikt en het werkt heel fijn! Zo fijn dat ik het in 2017 weer ga gebruiken.
Simpel gezegd is een bullet journal een notitieboek waarin je letterlijk alles kunt noteren, op een georganiseerde manier. Je kunt het niet alleen gebruiken voor to-do-lijstjes, maar voor elk willekeurig lijstje dat je bij wilt houden. Van organisatie-lijstjes tot persoonlijke lijstjes, van handige info tot leuke weetjes, etc. In dit blog geef ik een inkijkje in mijn bullet journal voor 2017 en leg ik de basisprincipes uit. Dan kun je er zelf mee aan de slag en ontdekken hoe handig zo’n jaarplanner kan zijn!
Alles wat je bij de start nodig hebt, is een leeg notitieboek en een pen. Zelf gebruik ik deze Moleskine notebooks. Een boek met lijntjes vind ik niet altijd handig en nu heb ik door de stipjes wel een handvat om recht te schrijven en lijnen te trekken. Uiteraard kun je elk willekeurig notitieboek of schrift gebruiken, net wat je fijn vindt.
Index bullet journal
De eerste pagina’s van je notitieboek zijn bestemd voor de index of inhoudsopgave. Hier noteer je puntsgewijs alle ‘titels’ van wat er in je bullet journal te vinden is. Ik heb hier zelf vier pagina’s voor gereserveerd en heb in ieder geval vast voor elke maand een ‘braindump’ en een ‘dagelijks’ genoteerd (meer daarover volgt in een ander blog). Onderaan elke pagina noteer je de paginanummers, meestal doe ik er gelijk een stuk of tien in één keer. Het werkt nu heel simpel: zodra je met een nieuw lijstje of onderwerp begint, noteer je in de index de titel en de paginanummers. Zoals je ziet, begint mijn ‘januari braindump’ op pagina 17.
Het is trouwens niet erg als een onderwerp of lijstje meerdere pagina’s bevat. Dan noteer je gewoon een ‘van..tot’. Zo verwacht ik bijvoorbeeld dat mijn ‘januari braindump’ twee pagina’s zal beslaan, dus komt er t.z.t. in mijn index 17-18 te staan. En stel dat ik op de volgende pagina’s al met een ander onderwerp ben gestart en toch nog ruimte nodig heb voor de braindump van januari, dan voeg ik de extra paginanummers ook weer toe aan de index. Dan kan het zo zijn dat er bijvoorbeeld staat: 17-18, 21, 24-25. Op die manier hoef je niet van tevoren al te bedenken hoeveel pagina’s je voor een bepaald lijstje/onderwerp nodig hebt.
De bullet journal is handig omdat je op elke willekeurige pagina weer met een onderwerp of lijstje verder kunt gaan, zonder dat het onoverzichtelijk wordt. Zolang je bovenaan elke pagina duidelijk noteert waar het om gaat en in de index het bijbehorende paginanummer noteert, blijft alles makkelijk terug te vinden.
Lijstjes en onderwerpen
Nu je het basisprincipe van de index kent, kun je starten en je bullet journal vullen met elk willekeurig lijstje of onderwerp. Dat maakt het tot een overzichtelijk geheel en in mijn geval tot de ideale jaarplanner. Ik heb al een aantal lijstjes in mijn jaarplanner gezet en er zullen er in 2017 zeker nog veel volgen. Een paar voorbeelden:
- Data verjaardagen: Op deze pagina’s heb ik alle verjaardagen opgeschreven van familie en vrienden. Zo kan ik makkelijk even kijken of er op korte termijn iemand jarig is. Een soort vervanging van de kalender op het toilet – best een typisch iets als je er goed over nadenkt, hihi.
- Data bijzondere gebeurtenissen: Hier staan alle trouwdata genoteerd van familie en vrienden. En verder staat er de datum waarop zoonlief gedoopt is, zodat ik makkelijk kan nakijken wanneer we ongeveer zijn doopdag gaan vieren. Hierover schreef ik deze blogs.
- Schoonmaakschema wekelijks: De dingen die ik wekelijks in huis schoonmaak, heb ik in een soort tabelletje genoteerd. Zo kan ik per week aankruisen of het wel of niet is gedaan. Afstrepen van gedane klusjes vind ik heerlijk, dus dat motiveert weer.
- Schoonmaakschema jaarlijks: Schoonmaaktaken die ik een paar keer per jaar wil doen, heb ik op deze pagina’s genoteerd. Daarachter staan afvink-vakjes zodat ik precies kan zien hoe vaak ik dit in het jaar gedaan wil hebben. Als je nog een manier zoekt om dergelijke klusjes over het jaar te verdelen, dan verwijs ik je naar dit blog.
- Ideeën verlanglijst: Ik heb een pagina voor manlief en mijzelf en een pagina voor Boaz en het kindje dat we in maart verwachten. Hierop kan ik alles noteren wat ons aan wensen te binnen schiet. Soms hoor of lees ik van iets dat leuk is om als cadeau te krijgen – of aan manlief/zoonlief te geven. Dat kan ik nu noteren en erbij pakken als zich een moment aandient voor een verlanglijstje of cadeau.
- Nog te ontvangen geld: Iedereen heeft weleens te maken met het delen van een rekening of het voorschieten van geld. Of je krijgt geld terug omdat je een reeds betaald artikel retourneert. Op deze pagina kan ik bijhouden welk geld ik nog tegoed heb en afstrepen als het ontvangen is. Zo kun je niets vergeten en ben je geen dief van je eigen portemonnee als de andere partij het misschien is vergeten.
Er zijn uiteraard veel meer lijstjes te bedenken en ik zal er vast nog weleens een aantal noemen. Voor nu laat ik het hierbij. De volgende keer zal ik de ‘bullet journal key’ uitleggen en beschrijven hoe ik mijn bullet journal inzet als planner voor maandelijkse, wekelijkse en dagelijkse dingen. Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit: