Kinderkleding kopen: 3 tips
Nieuwe printjes en andere kleuren. Zodra een nieuw seizoen aanbreekt, zie je volop reclame van modehuizen en kledingwinkels. Andere temperaturen vragen om andere kleding. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn peuter- en kleuterzonen. Omdat kinderen snel groeien, passen ze vaak niets of niet veel meer van het jaar ervoor. En dus kun je er niet omheen: kinderkleding kopen. Ik geef je graag 3 tips.
Een nieuwe garderobe samenstellen is voor velen een hobby. Maar het kan ook minder leuk zijn omdat je niet van shoppen houdt of je portemonnee weinig mogelijkheden biedt. Ik sta er altijd een beetje dubbel in. Aan de ene kant vind ik het leuk om mooie en passende kleding te zoeken. En aan de andere kant vind ik het ook wel een zoekwerk om de garderobe niet te uitgebreid, maar wel leuk, praktisch en betaalbaar te houden. Mijn ervaring van de laatste jaren is dat het helpt om jezelf een paar vragen te stellen en de antwoorden als leidraad te gebruiken. Ik geef je graag 3 tips door middel van 3 vragen.
- Wat heb je nog? Het antwoord heb je na opzoeken, sorteren, passen en houden.
- Wat mag het kosten? Denk hier zowel aan financiën als duurzaamheid.
- Wat wil je hebben? Bepaal seizoen, stuks, style en setjes.
Hieronder licht ik de vragen en bijbehorende tips uitgebreid toe.
Wat heb je nog?
Als je de nieuwste kindermode langs ziet komen, kan het aanlokkelijk zijn om snel aan te schaffen wat je mooi vindt. Ik ken die neiging, maar heb geleerd om mezelf eerst aan het werk te zetten en te kijken wat er nog aan kleding is. Als je dat weet, kun je gerichter op zoek en is het iets makkelijker om je aan een budget of hoeveelheid items te houden.
- OPZOEKEN. Zoek per kind alle kleding op die je nog hebt liggen van voorgaande jaren. Ik doe dit twee keer per jaar; met voorjaar- en zomerkleding en met najaar- en winterkleding.
- SORTEREN. Bekijk elk kledingstuk en bepaal wat je nog wel en niet meer bij je kind aan wilt trekken. Kleding waar je niet meer blij van wordt, kun je weggeven of verkopen.
- PASSEN. Laat je kind de kleding passen van de stapel ‘houden’. In het geval van meerdere kinderen is het handig om met de oudste te beginnen. Zo kun je kleding die niet meer past, eventueel laten passen door een jonger kind.
- HOUDEN. De kleding die nog past, wordt je nieuwe stapel ‘houden’. Bij de kleding die niet meer past, kun je jezelf de vraag stellen of je het wilt bewaren voor een volgend jaar, voor bijvoorbeeld een jonger kind. En anders leg je het op de stapel ‘weggeven’ of ‘verkopen’.
Als het goed is heb je nu alleen nog kleding over die je kind past en die je nog leuk vindt. Dit ga je aanvullen tot een complete garderobe. Stel jezelf, voordat je gaat shoppen, dan eerst de onderstaande vraag.
Wat mag het kosten?
De één heeft een groter budget voor (kinder)kleding dan een ander. En niet iedereen hecht waarde aan dezelfde criteria. Wat de omgeving vindt of doet, kan best van invloed zijn. Maar uiteindelijk is het belangrijk dat je vooral jezelf de vraag stelt wat het mag kosten. Je kunt hierbij aan twee dingen denken.
- FINANCIËN. Kleding is er in allerlei prijzen en kledingbudgetten zijn er in allerlei maten. Van kunnen kopen wat je wilt tot weinig geld (over)hebben voor kleding. Gelukkig kun je in alle prijsklassen leuke kinderkleding vinden. Bepaal voor jezelf wat je budget is. Niet alleen het bedrag dat past binnen de balans van inkomsten en uitgaven, maar ook waar voor jou de bovengrens ligt wat een broek, shirt of jas mag kosten. Dan kun je bij het shoppen misschien al bepaalde winkels of merken overslaan en jezelf niet in de verleiding brengen.
- DUURZAAMHEID. Hiermee bedoel ik het materiaal dat wordt gebruikt en de manier waarop het kledingstuk is gemaakt. Wat kleding jou mag kosten gaat dan eigenlijk over de vraag wat het gekost heeft voor het milieu en de mensen die het fabriceerden. Zijn er bijvoorbeeld wel of geen chemicaliën gebruikt die schadelijk zijn voor de natuur en leefomgeving van mens en dier? Onder welke arbeidsomstandigheden hebben de mensen de materialen geoogst en verwerkt tot het uiteindelijke kledingstuk? Hebben ze daar een eerlijk loon voor gehad en waren ze niet te jong? Het zijn vragen die ikzelf steeds belangrijker vindt en gelukkig bestaat er duurzame kinderkleding! Overweeg voor jezelf hoe je hier in staat en bepaal of het een voorwaarde is om bepaalde kleding wel of niet te kopen.
Je weet nu wat je kind nog heeft en wat het mag kosten. Nog 1 vraag en je kunt gaan shoppen.
Wat wil je hebben?
De garderobe van je kind zal na de eerste vraag waarschijnlijk nog niet compleet zijn. Met het gestelde budget en de eventuele voorwaarde van duurzaamheid kun je nu gaan bepalen wat je wilt aanschaffen.
- SEIZOEN. Wat je nodig hebt om de garderobe compleet te maken, is afhankelijk van het seizoen. Het voorjaar vind ik een seizoen van laagjes, omdat het opeens warmer of kouder kan zijn dan toen je je ’s morgens aankleedde. In de zomer is dunne en luchtige kleding fijn. Laagjes zijn ook in de herfst weer handig, maar misschien in net wat andere materialen. En de winter vraagt natuurlijk om lekkere dikke truien en vesten. Bepaalde dingen zijn voor elk seizoen wel handig, zoals regenlaarzen, badkleding, spijkerbroeken, sokken en basis-shirts. Maar verder vind ik het seizoen toch wel erg bepalend qua materiaal en soorten kledingstukken. Bedenk dus goed welk seizoen er voor de deur staat, wat er eventueel aan bijzondere momenten (zoals feestjes of vakanties) gepland staat en welke items je hiervoor zou willen hebben.
- STUKS. Niet iedereen heeft evenveel kleding en dat hoeft ook niet. Dat kan met budget te maken hebben, maar bijvoorbeeld ook met de hoeveelheid wasjes die je draait. Als je vaker wast, kun je immers uitkomen met minder kleding. Sommige mensen houden een bepaald aantal items aan waaruit een garderobe mag bestaan en een ander houdt geen rekening met aantallen. Wat ik zelf handig vind, is om te bedenken waaraan de garderobe minimaal moet voldoen. Zo wil ik voor bijvoorbeeld de zomer minimaal 5 korte broeken hebben per kind. Met jongens is dat misschien wel iets makkelijker dan met meisjes? Ik heb met mijn zoons namelijk niet te maken met én rokjes én jurkjes én shorts als het gaat om een korte ‘bottom’. Een minimum aantal stuks bepalen per soort kleding vind ik in ieder geval wel heel helpend om de garderobe binnen de grenzen te houden die je voor jezelf kunt verantwoorden.
- STYLE. Er is nette kleding, stoere kleding, skinny, oversized, etc. Waarschijnlijk heb je wel een bepaalde style waarnaar je steeds terugkeert als je kinderkleding koopt. Zelf vind ik het wel leuk om de jongens niet in één bepaalde style te kleden, maar hierin een beetje af te wisselen. En ik kijk soms ook wel naar hun karakter. De oudste is een rustige jongen die graag weet waar hij aan toe is. Ik zal hem daarom niet zo snel kleding aandoen met baldadige teksten of baggy broeken voor hem kopen. De jongste daarentegen is een echte clown die graag de grenzen verkent. Ik merk dat ik voor hem geneigd ben wat stoerdere kleding te kopen. Al vind ik het ook schattig om zijn ondeugende koppie in een nette blouse te zien. Misschien denk je een beetje zoals ik, misschien niet. Het is in ieder geval wel handig om even te bedenken welke style je wilt voor je kind. Dat is handig bij het bepalen in welke winkels en van welke merken je kleding wilt hebben.
- SETJES. Op een spijkerbroek staat bijna alles wel leuk. Maar als de garderobe van je kind ook uit niet-denim items bestaat, is het wel handig om even te kijken naar de setjes. Vormen de kledingstukken die je nog in huis hebt (n.a.v. vraag 1) leuke combi’s of niet. Het werkt het handigste om die kleding naast elkaar te leggen, combi’s te maken en voor jezelf te noteren wat er nog aangevuld moet worden om van de overige dingen ook weer een leuke outfit te maken. Neem die items ook mee als je gaat shoppen, zodat je gelijk kunt kijken of het matcht. Zelf vind ik het leuk als meerdere dingen met elkaar gecombineerd kunnen worden. En het is ook handig als het ene item van een outfit nog in de was zit en het andere dan toch aankan met iets anders. Maar dat is een persoonlijke keuze natuurlijk. Als je dreumes veel kwijlt, vind je het misschien handig meerdere shirts op een broek te hebben. En als je je peuter zindelijk probeert te krijgen, zijn meerdere broeken bij een trui misschien weer fijn. Bedenk wat voor jouw kind handig is en zorg in ieder geval dat elk item dat je nu al in huis hebt uiteindelijk in een outfit wordt verwerkt.
Lijstje klaar? Shoppen maar! Enne.. kijk eens verder dan de postorderbedrijven en bekende merken, want ook bij het lokale kledingwinkeltje of op marktplaats kun je heel leuk slagen!
Veel plezier! Laat je weten welke tips je handig vond (of welke niet)?